Röd linssoppa med kokos och tomat
Linser är underskattad vardagsmat. Särskilt när de knappt tar någon tid att koka och är så tacksamma att blanda med andra ingredienser. Som här, med krossade tomater och kokosmjölk. En smakrik linssoppa som flirtar indiskt, särskilt ihop med naanbröd.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2014
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
1 msk olivolja
2 1/2 dl torkade röda linser
1 förp krossade tomater (à ca 500 g)
1 burk kokosmjölk (à ca 400 g)
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
färskpressad juice av 1/2 lime
1/2 msk flytande honung eller strösocker
salt och svartpeppar
Till servering
färsk koriander
naanbröd
För alla
Kontrollera noga innehållet i buljongen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: byt naanbröd mot glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: byt naanbröd mot laktosfritt bröd.
Gör mjölkproteinfri: byt naanbröd mot mjölkproteinfritt bröd.
Gör så här
Tips
Smaksätt gärna soppan med något av detta: 1 riven vitlöksklyfta, 2 krm sambal oelek, 1 -2 msk färsk riven ingefära, 2 tsk paprikapulver eller 1-2 tsk currypulver.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2792 KJ / 671 kCal
Fett33 g
Salt1.5 g
Kolhydrater68 g
Protein22 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Väldigt enkelt recept. Jag minskade mängden kokosmjölk då jag tycker den tar över för mycket annars. Ersatt med antingen lite matgrädde/grädde/ä eller cremefresh.
Johanna
2024-03-27Helt otroligt gott!
Kathleen
2024-03-08God! Jag la till gurkmeja för härlig färg samt lite cayennepeppar och ingefära för extra ”sting”. Hade ”vanliga” baguetter till. Supergott!
Maria
2024-01-21