Recept: Risotto med skogschampinjoner
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Risotto med skogschampinjoner

27 röster

En perfekt kokt risotto är krämig och riset har kvar lite tuggmotstånd. Följ det här grundreceptet på svamprisotto och du har alla chanser att lyckas. Kastanjechampinjonerna i risotton går utmärkt att byta ut mot andra goda svampar som kantareller, karljohansvamp eller portabella till en ännu lyxigare vegetarisk festrätt.

Ingredienser

  • 3 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 9 dl svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl carnaroli- eller arborioris
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 250 g kastanjechampinjoner
  • 3 msk smör
  • 2 dl riven parmesanost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ruccola till servering

Så här gör du

  1. Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm.
  2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.
  3. Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta.  Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd. 
  4. Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.
  5. Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite ruccola på toppen.

För alla

Kontrollera ingrediensförteckningen på buljongen.
Fri från ägg och gluten.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt smör och byt ut parmesanen mot mjölkproteinfritt alternativ.