Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Räkcheesecake med saffran och vitlök

19 röster

Lyxig räkcheesecake med saffran och vitlök som passar perfekt på buffébordet, till midsommar och andra bjudningar. Cheesecakens botten består av god kavring och fyllningen av räkor, oliver, philadelphiaost och crème fraiche är underbar.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2000.

Ingredienser

Botten

  • 200 g kavring
  • 75 g smör eller margarin

Fyllning

  • 1 kg oskalade räkor
  • 1 1/2 msk rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk hackad persilja
  • nymalen svartpeppar
  • 3 gelatinblad
  • 200 g färskost
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 paket saffran (à 1/2 g)
  • 1 dl hackade svarta oliver
  • räkor till dekoration
  • ruccolasallad (eller persilja till dekoration)

Så här gör du

  1. Botten: Smula kavringen och smält matfettet. Rör ihop och tryck sedan ut massan i en form med löstagbar kant.
  2. Fyllning: Skala räkorna. Ta undan hälften av räkorna till garnering och blanda resten med olja. Pressa i vitlök och tillsätt persilja, kajenn, salt och peppar. Låt stå och dra medan du förbereder resten. Rör då och då.
  3. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter så att de blir mjuka. Blanda philadelphiaost och crème fraiche med saffran.
  4. Smält gelatinbladen på låg värme i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och rör ner det i ostblandningen. Blanda väl.
  5. Häll av ev vätska från räkorna och tillsätt räkblandningen och oliverna.
  6. Skeda upp allt över kavringsbottnen. Låt stå kallt i minst 3 timmar eller över natten.
  7. Garnera med räkor och grönt, t ex ruccolasallad eller persilja.

För alla

Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett eller olja. Välj laktosfri crème cheese och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett eller olja. Välj mjölkproteinfri cream cheese. Byt ut crème fraiche mot imat fraiche (innehåller havre) eller Sour Supreme (innehåller soja).