Recept: Räk- och fläskdumplings ”Siu Mai”
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Räk- och fläskdumplings ”Siu Mai”

70 röster

Siu mai är en färgglad, perfekt liten munsbit och förmodligen den mest populära dumplingen bland alla kinesiska dim sum. I Hongkong görs den nästan alltid med en blandning av fläsk och räkor, men den som vill kan tillsätta lite svamp också.

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2015.

Ingredienser

Ger 30-40 dumplings

Dumplingsdeg

  • 13 dl vetemjöl (à ca 60 g)
  • 5 dl vatten
  • 1 ägg

Dippsås

  • 2 dl kinesisk soja
  • 1 dl farinsocker
  • 1/2 kanelstång
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 stjärnanis
  • 1 tsk mortlad sichuanpeppar (eller 1 tsk chiliflakes, för 30-40 dumplings)
  • 2 cm färsk skivad ingefära

Fyllning

  • 2 salladslökar
  • 1 morot
  • 3 vitlöksklyftor
  • 400 g skalade räkor
  • 200 g fläskfärs
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 2 äggvitor
  • 2 tsk majsstärkelse
  • färskpressad juice av 1/2 citron
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • rapsolja (till stekning)

Så här gör du

  1. Deg: Blanda mjöl, vatten och ägg i en bunke och knåda ca 5 minuter. Det ska bli en smidig deg som släpper från kanterna. Täck över med en fuktig kökshandduk och låt degen vila 2 timmar i rumstemperatur.
  2. Dippsås: Blanda soja, farinsocker, kanelstång, fänkålsfrön, stjärnanis, sichuanpeppar eller chiliflakes och ingefära i en kastrull. Koka upp och sjud på svag värme, 10–15 minuter. Låt svalna. Sila sedan såsen genom en finmaskig sil.
  3. Fyllning: Finhacka salladslöken. Skala och finriv moroten. Skala och pressa vitlöken.
  4. Mixa alla ingredienser till fyllningen hastigt i en matberedare till en halvslät smet.
  5. Deg: Knåda degen på mjölat bakbord. Skär den i 4 lika stora bitar. Kavla ut degbitarna till tunna rektangulära plattor. Skär ut ca 8 x 8 cm stora plattor. Lägg en platta i handen och klicka i 1 msk fyllning per dumpling. Pensla kanterna med lite vatten, vik över och nyp ihop kanterna.
  6. Tillaga ca 10 dumplings i taget i 1 msk olja i en het stekpanna. Häll på 1 dl vatten och sätt på lock. Låt ånga på medelvärme 3–4 minuter.
  7. Ta upp dumplingarna och häll av ev vatten.
  8. Tillsätt 3 msk olja i pannan (för 30-40 dumplings). Stek dumplingarna tills de fått en gyllene yta.
  9. Servera dumplingarna med dippsåsen.

För alla

Fri från laktos och mjölkprotein.
Innehåller gluten och ägg.

Näringsvärdet är beräknat per dumpling (30 st).

Näringsvärde per portion
Energi:
633 kJ / 151 kcal
Protein:
7 g
Kolhydrat:
23 g
Fett:
3 g
Salt:
1,56 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer