Recept: Potatissallad med basilikavinägrett
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 min

Potatissallad med basilikavinägrett

Betyg
27 röster

Vårfräsch potatissallad med underbar doft och smak av basilika. Med bacon och sparris blir det en riktig fullträff. Servera med kyckling, lax eller en grillad köttbit.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2012.

Ingredienser

  • 1 4/5 kg delikatesspotatis
  • 2 paket bacon (à 140 g)
  • 500 g färsk, grön sparris
  • 1 knippe salladslök (à 125 g)
  • salt och peppar

Basilikavinägrett

  • 1 kruka basilika
  • 1 dl vit balsamvinäger
  • 2 dl olivolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar

Så här gör du

  1. 1–3 dagar före festen: Börja med vinägretten. Mixa basilika, vinäger och olja (inte helt slät) med stavmixer eller i matberedare. Krydda med socker, salt och peppar. Ställ i kylen.
  2. Dagen före festen: Ta fram vinägretten. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av och låt ånga av väl. Skär i bitar. Blanda med vinägretten medan potatisen fortfarande är ljummen.
  3. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper. Hacka baconet grovt. Blanda med potatisen. Ställ i kylen.
  4. Bryt av den nedre torra delen på sparrisen. Koka sparrisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av och lägg i iskallt vatten ca 5 minuter. Skär i bitar.
  5. Strimla salladslöken. Förvara sparris och salladslök var för sig i kylen.
  6. 4 timmar före servering: Blanda potatis, sparris och salladslök. Lägg upp i en eller flera skålar. Mal över peppar. Låt stå framme i rumstemperatur. Servera gärna till Honungskyckling och Salsa verde.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.