Recept: Potatissallad
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Potatissallad

48 röster

Finns det något godare än en krämig potatissallad till nygrillat kött? Kapris, dijonsenap och majonnäs är några av ingredienserna som får stå till sig och gör salladen smakfull och intensiv.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2005.

Ingredienser

  • 1 1/2 kg potatis
  • 1 gul lök
  • 1 saltgurka
  • 5 dl gräddfil
  • 5 dl majonnäs
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk kapris
  • salt
  • vitpeppar

Så här gör du

  1. Dagen före servering: Skala potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Lägg över hushållspapper och låt ånga av en stund.
  2. Skala och finhacka löken. Skär gurkan i små tärningar. Blanda lök och gurka med gräddfil, majonnäs, senap och kapris. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär potatisen i stora bitar. Vänd ner såsen försiktigt så att inte potatisen mosas. Låt svalna. Ställ kallt över natten.
  4. Serveringsdagen: Lägg över potatissalladen i ett lämpligt kärl att frakta i. Om den känns tjock och stabbig kan man späda med lite mjölk - vänd runt försiktigt.

För alla

Potatissalladen är fri från gluten men innehåller ägg och mjölk.
Gör äggfri: använd äggfri majonnäs eller byt majonnäsen mot enbart crème fraiche/yoghurt och lite mer senap.
Gör mjölkfri: använd äkta majonnäs (lättprodukterna innehåller mjölk). Byt gräddfilen mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja) eller sojabaserad yoghurt.

Tips

INKÖPSLISTA FÖR 100 PERSONER
10 kg potatis
1 1/2 kg gul lök
750 g saltgurka
3 liter gräddfil eller yoghurt (gärna grekisk eller turkisk)
3 liter majonnäs
2 dl dijonsenap
2 dl kapris