Recept: Potatiskaka
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 min

Potatiskaka

Betyg
3 röster

För att göra den här utsökta potatiskakan skivar du potatisen i tunna skivor och vänder dem i en fabulös blandning av vitlök, rapsolja, timjan och rödvinsvinäger. Du serverar potatiskakan till lökdolmar för ett exemplariskt resultat.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2008.

Ingredienser

  • 1 kg potatis (fast sort)
  • 5 vitlöksklyftor
  • 6 msk rapsolja
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • smör
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Så här gör du

Gör så här- texten är avsedd för 6 portioner.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och finhacka vitlöken. Blanda olja, vinäger, vitlök, timjan, 1 tsk salt och 1/2 tsk nymalen vitpeppar. Vänd potatisskivorna i blandningen.
  3. Lägg potatisskivorna omlott till 6 rundlar (ca 10 cm i diameter) på en smord plåt. Klicka över 2 msk smör.
  4. Ställ in i ugnen i 20 minuter. Kan förberedas hit, ställ i så fall kallt. Vid servering: Sätt ugnen på 200°C. Ställ in i ugnen i 5 minuter. Lägg potatisrundlarna mitt på tallrikarna.
  5. Lägg dolmarna (Lökdolmar med potatiskaka) ovanpå, ringla lite av skyn över. Garnera med en kvist färsk timjan.

För alla

Rätten är fri från gluten och ägg men innehåller laktos och mjölkprotein.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt margarin.