Recept: Potatisgratäng med gorgonzola och päron
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Potatisgratäng med gorgonzola och päron

54 röster

Den här ljuvligt krämiga potatisgratängen med gorgonzola, päron, västerbottensost och muskot kammade hem förstapriset i Buffés potatistävling 2012. En helt oemotståndlig smaksuccé! Gör sig bra till kallskuret, prova till exempel tillsammans med favoriten dubbelmarinérad fläskfilé!

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2012.

Ingredienser

  • 500 g potatis (gärna marilyn)
  • 2 fast päron (gärna anjou, à ca 150 g)
  • 1 liten purjolök (à ca 150 g)
  • 100 g gorgonzola
  • 2 dl riven västerbottensost
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 ägg
  • 1 tsk malen muskot
  • smör till formen
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ev hackad röd paprika och bladpersilja till garnering

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Dela, kärna ur och skär päronen i tunna skivor. Ansa och strimla purjolöken fint.
  3. Varva potatis, päron, purjolök, salt och peppar i en smord ugnssäker form, ca 20 x 30 cm.
  4. Mixa ostarna med grädde, ägg och muskot med stavmixer eller i matberedare. Häll blandningen i formen.
  5. Tillaga mitt i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna något och strö ev över paprika och persilja vid servering.

För alla

Fri från gluten. Innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfri grädde och ost lagrad mer än 3 månader.