Pinocchiotårta
Pinocchiotårta är en klassisk marängtårta med sockerkaksbotten som även kallas för Brittatårta, Glömmingetårta och herrgårdstårta. Du bakar marängen i en långpanna och fyller den med grädde och lite vad du vill. Här är Pinocchiotårtan fylld med vispad grädde och skivad frukt och bär.
Ingredienser
10 bitar
Botten
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
5 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
3/4 dl mjölk
Maräng
5 äggvitor
2 dl strösocker
50 g mandelspån
Fyllning
5 dl vispgrädde
3 bananer i skivor eller färska hallon, blåbär eller jordgubbar
För alla
Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, mjölk och vispgrädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut smör, mjölk och vispgrädde mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Receptet uppdaterat sept 2023.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2078 KJ / 497 kCal
Fett32.2 g
Kolhydrater44.4 g
Protein7.2 g
Kommentarer
Har gjort denna tårta för många år sedan och har aldrig haft problem men med detta recept blev det ingen frasig maräng! Vispade efter konstens alla regler och smeten blev fast och fin. Tror 175˚ är på tok för högt bland annat! (Det finns ett litet fel i texten, står mjöl istället för mjölk!) Lena W
Anna-lena
2023-12-08Fast för lite socker mot äggvitorna. 2.5 dl till 5 äggvitor borde det stå eller tom 3 dl. Blir inte maräng annars. Alldeles för rinnig.
Linda
2023-11-10Detta är den godaste tårtan enligt mig. Variera med bär man gillar, själv gillar jag mandarinklyftor från burk. Men färska jordgubbar går ju inte av för hackor heller.
Christina
2023-09-29