Recept: Picknick-piroger
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Picknick-piroger

41 röster

Har du också svårt att hitta den idealiska rätten för picknicken? Då borde du testa de här mumsiga picknick-pirogerna som kan ätas både kalla och varma. Välj mellan fetaost-, skärgårds- eller tandoorifyllning. En succé på picknickfilten!

Ingredienser

12 st

Fetaostpirog

  • 1 frp fryst bladspenat (à 250 g)
  • 1/2 purjolök
  • 1 dl soltorkade tomater + lite av oljan
  • 100 g fetaost
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm kajennpeppar
  • 2 frp kyld, kavlad smördeg (à 275 g)
  • 2 äggulor till pensling

Skärgårdspirog

  • 1 liten gul lök
  • 1 kruka dill
  • 1/2 ask rucolasallad (ca 50 g)
  • 300 g varmrökt lax
  • 2 msk riven pepparrot
  • 1 ask naturell färskost light (à 200 g)
  • 2 msk citronsaft
  • 2 frp kyld, kavlad smördeg (à 275 g)
  • 2 äggulor till pensling

Tandooripirog

  • 3 färdiggrillade kycklingklubbor
  • 1 gul lök
  • 1 litet äpple
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1/2 dl tandooripasta
  • 2 - 3 msk mango chutney
  • 2 frp kyld, kavlad smördeg (à 275 g)
  • 2 äggulor till pensling

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Rulla ut smördegen och skär ut 6 fyrkanter (för 12 piroger), ca 8x14 cm, från varje ark smördeg. Pensla kanterna runt om med äggula.
  3. Lägg ca 1/2 dl fyllning i mitten på varje fyrkant. Vik över så att kanterna ligger mot varandra och pirogerna fått en rektangulär form. Tryck till och mönstra kanterna med en gaffel.
  4. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Pensla pirogernas ovansida med äggula. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna. Ät direkt eller förvara inplastade i kylen.
  5. Fetaostpirog: Tina spenaten. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Finhacka tomaterna.
  6. Mosa fetaosten med en gaffel.Krama ur vätskan från spenaten och hacka grovt. Rör ihop purjolök, tomathack, 2 msk av tomatoljan, fetaost, spenat, honung, salt och kajennpeppar. Fördela fyllningen på smördegen enligt beskrivningen.
  7. Skärgårdspirog: Skala och finhacka löken. Finhacka dillen. Hacka rucolasalladen.
  8. Mosa laxen med en gaffel. Rör ihop lök, dill, rucola, lax, pepparrot och färskost. Smaka av med citron, salt och peppar. Fördela fyllningen på smördegen enligt beskrivningen.
  9. Tandooripirog: Ta bort skinn och ben från kycklinglåren. Hacka kycklingköttet.
  10. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och tärna äpplet. Blanda kyckling, lök, äpple, crème fraiche, tandooripasta, chutney och salt. Fördela fyllningen på smördegen enligt beskrivningen.
Tips

Picknickpiroger kan enkelt göras i förväg och serveras både varma och kalla. De går även bra att frysa, både innan och efter de gräddats.

Tandooripastan kan ersättas med röd eller grön currypasta.