Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Enkel
  • Tid: Under 30 minuter

Pesto med pasta

20 röster

Denna superenkla och snabblagade pesto med pasta kommer bli en ny favorit för stressiga dagar. Den goda peston av vitlök, basilika, ost, nötter och olja blandar du med pastan före du serverar som den är eller med strimlad skinka och röd paprika.

Ingredienser

  • 1 - 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 1 dl färskriven parmesanost eller annan lagrad ost, tex västerbotten eller svecia
  • 3/4 dl valnötter, pinjenötter eller solrosfrön
  • 1 krm salt
  • 1 dl olivolja, solrosolja eller rapsolja
  • 1 - 2 msk vatten
  • 300 g pasta eller bandspagetti

Så här gör du

  1. Skala vitlöksklyftorna. Repa bladen från basilikan.
  2. Lägg vitlök, basilika, ost, nötter och salt i en matberedare. Kör tills allt är finfördelat. Allt kan också hackas fint med kniv. Tillsätt oljan, lite i taget, under omrörning eller medan maskinen är på. Rör i vattnet. Smaka av med svartpeppar och eventuellt mer salt.
  3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen och blanda den med ev med strimlad rökt skinka och strimlad röd paprika.

Tips

Pesto är gott till pasta, till stekt eller grillad fisk och kött, till sallad t ex potatissallad.