Recept: Pasta med halloumi, tomat och basilika
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 30 minuter

Pasta med halloumi, tomat och basilika

379 röster

En enkel rätt med lyxkänsla får du om du serverar pasta med halloumi, tomat och basilika. Här sauteras ingredienser som svamp, soltorkade tomater och halloumin tillsammans i en het gryta. Där skalet och saften från en citron bidrar till en syrlig karaktär. Avnjut med tagliatelle och lite ruccola.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 42, 2015.

Ingredienser

  • 4 port tagliatelle
  • 1/2 påse salladslök (à 125 g)
  • 1 citron
  • 1/2 kruka basilika
  • 140 g soltorkade tomater
  • 250 g champinjoner
  • 250 g körsbärstomater
  • 300 g halloumiost
  • 2 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 påse ruccola (à 65 g)

Så här gör du

  1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Ansa och skiva salladslöken. Skölj citronen, riv skalet av halva och pressa saften ur hela. Strimla basilikabladen och de soltorkade tomaterna, skär champinjonerna i klyftor och tomaterna i halvor. 
  3. Skär halloumin i ca 1 cm tjocka skivor.
  4. Hetta upp hälften av olivoljan i en stekpanna och fräs svampen ca 4 minuter. Pressa över vitlöken, lägg i salladslöken och fräs ytterligare någon minut.  
  5. Vänd ner soltorkade tomater och körsbärstomater, citronskal och -saft och basilika och låt det bli varmt. Håll varmt under lock.
  6. Bryn pumpakärnor och halloumi i resten av olivoljan i en stekpanna tills osten blir gyllenbrun. 
  7. Låt pastan rinna av och blanda den med såsen. Servera med halloumi och ruccola.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfri pasta.
Gör laktosfri: använd laktosfri halloumi.
Gör mjölkproteinfri: byt ut halloumi mot tofu.
Gör äggfri: använd pasta utan ägg.