Paprika - Recept med paprika
Recept

Paprika

Paprikor kan ha olika färg, men alla är gröna från början. Denna krispiga grönsak passar bra att rosta i stekpanna, lägga på grillen eller skära ner s...om den är direkt i en sallad. Fyllda paprikor, mustig paprikasoppa, eller en krämig paprikasås till pastan − ska du laga något med paprika så har du kommit helt rätt.

Typ av rätt
Ingredienser
Tillagningssätt
Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Lär dig mer om paprika

Paprikan (Capsicum annuum) härstammar från Sydamerika och kom till Europa med upptäcktsresande på 1500-talet. Fruktkött har aromatisk smak med speciell krydda av ett ämne som heter capsicin, konsistensen är saftig och krispig. Capsicin finns mest koncentrerat i fröna, varför dessa och de vita hinnorna inne i paprikafrukten bör tas bort.

Paprika och peppar hör till samma art, men varierar mycket i styrka.  Hettan i peppar kommer från capsaicin och paprika kallas de sorter som har mycket lite capsaicin. Paprika kan ha olika färger. Alla är först gröna. De gröna har starkast smak medan de röda, gula och orange som mognat längre på plantan fått mildare, syrligare smak.

Paprika är en fantastisk C-vitaminkälla. En normalstor gul paprika innehåller 170 mg, nästan tre gånger rekommenderat dagsintag.

Paprika används också som torr krydda och kan då ha olika styrka. Den görs av paprikor som torkas och mals. Kryddan ger både färg och smak och är god i kött-, fisk-, ost- och äggrätter, i såser och soppor. Är även vanlig i kryddblandningar. Pudra paprika-krydda över riven ost på smördegsplatta. Gratinera och skär i snittar.

Färsk paprika är känslig för kyla och bör förvaras svalt, men inte kallt, 7-12°, och bör skyddas mot uttorkning. Paprika är också känslig för stötar.

Röd paprika

Söt och fyllig paprika med glänsande rött skal som ska vara utan rynkor. Den är god att rosta i ugnen, trä på grillspett eller att fylla med köttfärs och gratinera. Också god rå i sallader samt till gazpacho.

Gul paprika

Söt och god med glänsande gult skal som ska vara utan rynkor. Den är fin att rosta i ugnen, trä på grillspett eller att fylla med köttfärs och gratinera. Eller rå i sallader. Gul och röd paprika innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitamin som grön.

Orange paprika

Söt och god paprika som ska ha fint orange skal utan rynkor. Den är god att rosta i ugnen, trä på grillspett eller att fylla med köttfärs och gratinera.

Grön paprika

Omogen och har skarpare smak med mindre sötma än mogna paprikor, t ex röd och gul. Paprikan ska vara glänsande grön utan rynkor i skalet. Den är god att rosta i ugnen, trä på grillspett eller att fylla med köttfärs och gratinera.