Recept: Paella med kyckling och räkor
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Paella med kyckling och räkor

86 röster

Paella, den välkända spanska risrätten med saffran som både är färgstark och smakrik, en klar vinnare när gästerna är många. Paellan innehåller förutom riset bland annat kyckling, ärtor, paprika och räkor, en ljuvlig blandning av doft och smak.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 4 dl långkornigt ris
  • 2 msk olja
  • 1 paket saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl vitt vin
  • 6 dl hönsbuljongtärning (tärning + vatten)
  • 1 röd paprika
  • 2 dl djupfrysta ärter
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 200 g skalade räkor (200 g skalade räkor motsvarar 500 g räkor med skal)
  • ev citronklyftor till servering

Så här gör du

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs de båda löksorterna med riset i oljan i en traktörpanna.
  2.  Tillsätt saffranet och häll på vinet. Låt koka någon min. Häll på buljongen och låt koka under lock ca 20 min.
  3. Skölj, kärna ur och tärna paprikan smått. Lägg paprika och ärter ovanpå riset när ca 5 min återstår av koktiden.
  4. Skär kycklingfiléerna i små tärningar. Stek dem i oljan i en stekpanna tills de får fin färg. Krydda med salt och peppar. Blanda ner kyckling och räkor i det färdiga riset.
  5. Servera paellan med citronklyftor att pressa över.