Oxfilé med duxelle och rotselleripuré

Betyg 4.4 av 5.
38 personer har röstat
8
Oxfilé med duxelle och rotselleripuré

För många är det ingen nyårsmiddag utan oxfilé. Men hur bäst servera den? Får vi föreslå denna smakstarka fullträff till huvudrätt, där du enkelt förbereder alla moment. Svampduxellen till det möra köttet får lyxig touch av madeira och en pigg olja på spenat fulländar det hela.

Ett recept från:
Buffé nr 12, 2016

Oxfilé med duxelle och rotselleripuré

Ingredienser

6 portioner
1 kg  oxfilé
2 msk  rapsolja
1 msk  smör
salt
svartpeppar

Selleripuré

500 g  rotselleri
2 1/2 dl  vispgrädde
1 - 2 tsk  färskpressad citronjuice
3/4 tsk  salt
1 krm  peppar

Duxelle

250 g  champinjoner
2   vitlöksklyftor
3   schalottenlökar
2 msk  olivolja
2 msk  smör
1/2 dl  madeira
1 msk  finskuren gräslök

Spenatolja

2 dl  rapsolja
65 g  bladspenat
35 g  skivad purjolök (det gröna)
1 krm  salt

Romanseco & sprouts

250 g  romanesco
250 g  flower sprouts

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av grädde och smör.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Gör så här

Serveringen steg för steg:

Tips

För extra lyx – mixa torkad svamp, t ex trattkantareller eller karljohan, till ett pulver i en blender eller matberedare. Pudra över vid servering

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.4 av 5.
38 personer har röstat

Kommentarer

Mycket god, lagade till min förgänglige fader på sin födelsedag härom veckan, men jag måste dock instämma med Monika om att rotselleripurén blev lite övermäktig. Tänk er att oxfilén är en ärt och rotselleripurén ett hundratal madrasser staplade ovanpå, endast en förnäm provsmakare(såsom min fader) har paletten som krävs för att uppfatta alla kvalitéer i denna måltid. Med det sagt om man bortser från rotselleripurén var detta en vidunderligt välsmakande måltid.

Lone

2024-03-25

Tycker att rotselleripurén blev lite övermäktig i smaken i rätten, men annars var rätten mycket bra. Duxellen var otroligt god!

Monika

2023-02-23

Rotselleripuren var så god!

Gabriella

2021-01-28

Näringsvärde per portion

Energi33400 KJ / 813 kCal
Fett65 g
Salt2 g
Kolhydrater10 g
Protein43 g

Testa liknande recept

Dubbelmarinerad oxfilé
Betyg 4.1 av 5.
155 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Viltkryddad oxfilé med ancho-madeirasås
Betyg 3.8 av 5.
14 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Oxfilé tartar med sojamajonnäs och asiatiska örter
Betyg 4.7 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Beef Wellington
Betyg 4.6 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Flamberad pepparbiff
Betyg 3.3 av 5.
31 personer har röstat
Under 60 min att tillaga
Skomakarlåda om hösten
Betyg 4.1 av 5.
11 personer har röstat
Under 60 min att tillaga