Recept: Ost- och skinkpaj med aprikoser
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Ost- och skinkpaj med aprikoser

0 röster

En riktigt smarrig ost- och skinkpaj där sältan från osten gifter sig väl med sötman från de färska aprikoserna. Supergod som lunch eller middag tillsammans med en fräsch grönsallad.

Ingredienser

Pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 ägg

Fyllning

  • 150 g racletteost
  • 2 färska aprikoser
  • 1 gul lök
  • 1 - 2 tsk olivolja
  • 6 skivor skinka
  • 3 dl grädde
  • 3 ägg
  • salt och peppar
  • rostad lök

Till servering

  • sallad

Så här gör du

  1. Pajdeg: Blanda mjölet, smöret och ägget i en matberedare och hacka ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnsfast form eller 6 små ugnsformar (för 6 port). Låt vila ca 30 minuter i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°C.
  3. Fyllning: Riv osten. Skär aprikoserna i tunna klyftor. Strimla löken, fräs den i olivolja och lägg i pajskalet. Lägg även i bitar av skinkan och aprikosklyftorna.
  4. Vispa ihop grädde, ägg, riven ost, salt och peppar. Fyll pajskalet med ostsmeten och toppa med rostad lök. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Täck med ett bakplåtspapper om den börjar få för mycket färg.
  5. Till servering: Servera gärna med en fräsch sallad.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Recept och bild från Falbygdens.