Recept: Olivbröd
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Olivbröd

Betyg
8 röster

Olivbröd är ett himmelskt gott bröd som passar perfekt att äta till soppor och sallader, sommar som vinter. Servera med en bra olivolja och flingsalt.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2003.

Ingredienser

2 bröd

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten (37 grader °C)
  • 1 msk olja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 10 - 10 1/2 dl vetemjöl
  • 20 svarta oliver med kärnor
  • 10 bitar marinerade soltorkade tomater
  • 1 msk olja
  • 1 tsk flingsalt

Så här gör du

Gör så här- texten är avsedd för 2 bröd.

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och det mesta av mjölet.
  2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar och forma till två rullar.
  5. Lägg dem bredvid varandra på ett bakplåtpapper på en plåt. Platta ut den med händerna till ca 10 x 30 cm.
  6. Kärna ur oliverna och dela tomaterna i bitar. Tryck ner dem i degen. Droppa över lite olja och strö över salt. Låt jäsa 10 minuter.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Skär i långa skivor och doppa i en god olivolja och flingsalt.

För alla

Innehåller inte mjölk eller ägg. Gluten ingår.