Recept: Moussaka
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Moussaka

66 röster

Moussaka, den klassiska grekiska gratängen med potatis, lammfärs och aubergine i grunden. Moussakan smaksätter du bland annat med vitlök och krossade tomater innan lite fetaost med ljuvlig sälta får toppa gratängen.

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 - 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 500 g kött- eller lammfärs
  • 1 förpackning krossade tomater (à 500 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 auberginer
  • 1 tsk salt
  • 3 dl mild naturell yoghurt
  • 3 ägg
  • 1 - 1 1/2 krm peppar
  • 200 g fetaost

Till servering

  • grönsallad

Så här gör du

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja i en stekpanna.
  2. Tillsätt färsen och låt bryna med tills den fått fin färg. Häll över tomatkross och tillsätt tomatpuré, socker, salt och peppar. Låt puttra under lock ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Skölj och skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på dubbelvikt hushållspapper och strö över saltet. Låt ligga ca 15 min. Stek auberginskivorna i resten av olivoljan i en stekpanna ca 2 min per sida. Varva köttfärssås och aubergine i en lätt smord ugnssäker form.
  5. Vispa samman yoghurt, ägg och peppar. Häll blandningen i formen och smula över fetaosten. Gratinera mitt i ugnen i ca 20 min.
  6. Till servering: Servera moussakan med en grönsallad.

Gör mer klimaträtt


Välj blandfärs eller lammfärs. Minska mängden fetaost till 150 g. Detta leder till en tredjedels minskning av klimatpåverkan från maträtten.