Recept: Mexikanska bönburgare med basilikaguacamole
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 minuter

Mexikanska bönburgare med basilikaguacamole

121 röster

Vegetariska burgare med gott tugg tack vare ”paneringen” på grovhackade cashewnötter. Grilla och bjud i varma pitabröd med en avokadoröra smaksatt med basilika.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2013.

Ingredienser

8 st
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 1 förpackning kokta kidneybönor (à 380 g)
  • 1 burk Chunky Salsa gärna tropical (à 300 g)
  • 1 1/2 tsk sambal oelek
  • 200 g osaltade cashewnötter
  • 2 dl ströbröd
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 tsk salt

Basilikaguacamole

  • 3 avokador
  • 1/2 röd paprika
  • 1/2 dl hackad basilika
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillbehör

  • 8 pitabröd
  • 3 tomater i skivor
  • 1 rödlök i skivor
  • 8 salladsblad
  • ketchup alt chilisås

Så här gör du

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i olja i en stekpanna ca 2 minuter. Skala och pressa i vitlöken. Fortsätt fräsa ca 2 minuter. Ta från värmen.
  2. Häll av och skölj bönorna och tillsätt dem i pannan. Rör ner salsa, sambal oelek och hälften av cashewnötterna. Häll allt i en matberedare och mixa tills det är grovhackat. Rör ner ströbröd, persilja och salt. Låt svalna.
  3. Guacamole: Dela, kärna ur och gröp ut köttet ur avokadon. Kärna ur och finhacka paprikan. Mosa avokadon och blanda med paprika, basilika, limejuice, salt och peppar.
  4. Forma 8 biffar (för 8 st). Grovhacka resten av cashewnötterna. Vänd bi€tarna i hacket. Grilla några minuter på varje sida.
  5. Pensla pitabröden med vatten och värm dem på grillen eller i ugn enligt anvisning på förpackningen. Servera bönburgarna med tillbehören och guacamole i pitabröden.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd och glutenfria pitabröd. Cintz salsa tropisk innehåller gluten i aromerna. Byt till annan salsa.
Gör laktosfri: använd ströbröd och pitabröd utan mjölk.
Gör mjölkproteinfri: använd ströbröd och pitabröd utan mjölk.
Gör äggfri: använd ströbröd fritt från ägg och kontrollera brödet.

Näringsvärde per portion
Energi:
2327 kJ / 556 kcal
Protein:
17 g
Kolhydrat:
64 g
Fett:
23 g
Salt:
3,05 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer