Recept: Messmörsglass med hjortronsås
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Messmörsglass med hjortronsås

Betyg
40 röster

Ett annorlunda recept på glass av messmör som passar perfekt att servera till dessert med söt hjortronsås. Du gör messmörsglassen av ägg, socker, grädde, messmör och whisky. Festligt!

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 1 1/2 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 300 g messmör
  • 1 msk whisky

Hjortronsås

  • 1 paket frysta hjortron (à 250 g)
  • 1 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 3 msk färskpressad citronjuice

Flarn

  • mjuk pepparkaka eller sockerkaka

Så här gör du

  1. Vispa äggulor och socker fluffigt. Vispa grädden.
  2. Blanda äggsmeten med messmör och whisky. Vänd ner grädden i smeten.
  3. Klä en avlång form (knappt 1 liter, för 6 port) med plastfolie och häll i smeten. Ställ i frysen 4-6 timmar.
  4. Hjortronsås: Blanda hjortronen (men spara några hela till garnering), socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Koka upp och låt koka ca 5 minuter.
  5. Ta från värmen och mixa såsen i en matberedare eller med en stavmixer. Sila bort kärnorna i en nätsil. Späd ev med lite vatten om den känns för tjock. Ställ såsen kallt.
  6. Ta fram glassen och ställ i kylen en stund före servering.
  7. Servera glassen med hjortronsåsen och garnera med några hjortron. Ett flarn passar bra till.
Tips

Flarn
Sätt ugnen på 100°C. Skär tunna skivor av mjuk pepparkaka eller sockerkaka. Lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen ca 1 timme. Ta ut dem när de fortfarande är lite mjuka om du vill ha böjda flarn. Luta dem i så fall mot ett glas och låt torka helt.