Matskola

Perfekta köttbullar

Både till jul och vardag är köttbullar en rund och go favorit. Här får du de bästa tipsen − allt från hur köttbullarna blir fina och runda, hur de lagas i ugn och hur du gör riktigt saftiga köttbullar. En köttbulleguide som heter duga!

Runda köttbullar

1. För att köttbullarna ska behålla formen är det viktigt att blanda färsen i rätt ordning. Börja med att tillsätta salt och rör om ordentligt. Det binder vätskan och får färsen att gå ihop så att inte köttbullarna faller isär senare.


2. Tillsätt sedan ägg och arbeta ihop färsen ordentligt.



3. Först därefter rörs ströbröd som fått svälla i gräddmjölk ner tillsammans med valfri kryddning.

4. Stek köttbullarna i olja och smör till fin färg. Skaka gärna stekpannan så att de rullar runt. Då blir formen ännu finare.

Köttbullar i ugn

Snabbaste köttbullarna gör du i ugnen och med hjälp av en sprits. Ha inte för mycket köttfärs i spritspåsen, blöt handen i kallt vatten, spritsa ut en lagom stor mängd i den kupade handflatan och lägg sedan köttbullen på en smord ugnsplåt. Stek i cirka 5 minuter i 225°C ugnsvärme och frys sedan in dem eller förvara i kylskåp. Innan servering steks köttbullarna i smör i stekpanna till fin färg.

Tips! Ny smak och något magrare blir köttbullarna om du använder kycklingfärs i stället för nötfärs och kryddar med ingefära, vitlök och chili.

 

Saftiga köttbullar

Hemligheten bakom riktigt saftiga köttbullar är flera:

  • Använd blandfärs med 70 procent nötfärs och 30 procent fläskfärs.
  • Bryn löken så blir den sötare i smaken och får en nötig ton. Mixa den gärna till en jämn smet innan den blandas i köttfärsen. Väljer du att riva löken måste köttbullarna stekas samma dag annars kan färsen surna.
  • En knivsudd socker i smeten förhöjer smaken.
  • Blötlägg ströbrödet i gräddmjölk.