Recept: ICA Recept
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Marinerad lammstek

8 röster

Marinerad lammstek är ett saftigt och lyxigt recept på lammkött. Marinaden är fantastiskt god och förhöjer lammstekens redan fina smak. Enkelt men rödvinsmarinaden och lammsteken kräver lite längre tillagningstid.

Ingredienser

  • 1 lammstek med ben (à ca 2 1/2 kg)

Marinad

  • 1/2 flaska rödvin (à 375 ml)
  • 1 dl olja
  • 5 krossade vitlöksklyftor
  • 1 tsk svartpeppar (grovmalen)
  • 2 msk honung
  • 2 tsk salt

Sås

  • ca 4 dl sky (ev lite vatten)
  • 2 1/2 msk rödvin
  • 1 dl hackade örter (t ex timjan, oregano)
  • 2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk maizenaredning (för mörka såser)

Så här gör du

  1. Putsa lammsteken och lägg den i en dubbel plastpåse.
  2. Marinad: Blanda samman ingredienserna till marinaden, förutom saltet och häll den över steken. Tillslut påsen och lägg steken i kylskåpet i 4-6 tim.
  3. Ta upp steken och lägg den i en långpanna. Stick i en köttermometer, se till att spetsen kommer i den köttigaste delen. Salta. Sätt steken i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 2 tim eller tills köttermometern visar 70°C. Ös steken med marinaden efter ungefär halva tillagningstiden.
  4. Ta ut köttet och låt det vila under aluminiumfolie ca 15 min.
  5. Sås: Sila skyn och låt den koka upp i en kastrull. Tillsätt rödvin, hackade örter, salt och peppar och red med maizenaredning.
  6. Skär steken i tunna skivor och servera den med sås och Rotfruktspaj.