Recept: Maki-sushi
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Maki-sushi

107 röster

Maki-sushi är det japanska namnet på den klassiska sushirullen, med sjögräset runt om. Fyll din maki-sushi med färsk lax, avokado, gurka och omelett. När du lärt dig göra en rulle kan du enkelt fylla din maki-sushi med just dina favoritingredienser.

Ingredienser

  • 1 sats kokt sushiris
  • 2 nori-ark per fyllning

Crabstick och avokado

  • 5 crabstick
  • 1 avokado i stavar
  • 1/3 gurka i stavar
  • wasabi

Lax och omelett

  • 100 g färsk laxfilé i strimlor som varit fryst 3-5 dygn
  • 1/3 gurka i stavar
  • 1/2 sats omelett
  • 1 avokado i stavar

Så här gör du

  1. Koka riset enligt recept på sushi-ris.
  2. Lägg en sushimatta eller en tunn kökshandduk på bänken. Lägg på en bit plastfilm, och på den ett nori-ark med blanka sidan nedåt.
  3. Bred ut ett cm-tjockt lager men lämna en 2-3 cm bred kant längst upp så rullen kan förslutas.
  4. Dra en tunn rand wasabi över riset, lägg på en av fyllningarna. Rulla försiktigt, men ändå så hårt som möjligt. Försök att hålla emot så att fyllningen inte faller fram.
  5. Rulla till den fria kanten. Pressa ihop rullen och håll den så en liten stund. Fukta kanten med vatten och rulla ihop hela rullen. Linda in i plastfolie och lägg kallt till servering.
  6. Skär med tunn, vass kniv rullarna i 1-2 cm breda skivor.
Tips

Receptet innehåller förslag på två olika fyllningar. En fyllning räcker till två nori-ark. Räkna med 1 dl (okokt) ris till varje nori-ark och 1/2 dl till ett halvt nori-ark (för 4 portioner).