Matskola

Lyckas med fisken

Många gillar fisk för att det är gott, nyttigt och enkelt när man vill få till en god måltid. Det är också många som gärna vill äta fisk oftare. Därför har vi tagit fram enkla tips och jättegoda recept som alla är lätta att laga. Så nu är det ännu enklare att fiskelyckas!
Tips: Här hittar du alla våra recept med fisk.

Fiskelyckas i köket

Fisk är en bra källa till protein, selen, jod, vitamin D och vitamin B12. Variera mellan olika sorters fisk, så har du lättare att få i dig många av de näringsämnen som fisk innehåller.

Enkla regler för fisken

Egentligen är det väldigt enkelt att tillaga fisk. Det absolut vanligaste misstaget är att man antingen steker eller kokar fisken för länge. Lax och torsk är två favoriter som det är enkelt att lyckas med. Temperaturen på en färdiglagad torsk ska vara ca 56° och för lax ca 48°. Det går också att se på köttet när det är klart, torsken ska vara vit och laxen blekrosa.

Tina fisken smart

Har du fisk i frysen men är osäker på hur du ska tina den på bästa sätt? Inga problem. Att tina fisk går fortare och är enklare än du kanske tror. Ta ut paketet från frysen. Öppna kartongen och lägg fisken, som är kvar i sin plastpåse, i en stor skål. Fyll på med kallt vatten och vänta i 20 minuter. Därefter är fisken klar att tillagas.

Fisk älskar grönt och tvärtom

Det är ingen nyhet att grönsaker passar till olika sorters fisk. Använd gärna Findus gröna godsaker nästa gång du lagar fisk. Smörstek till exempel små frysta ärter och vi lovar att fisken kommer smaka himmelskt!

Här hittar du exempel på goda gröna tillbehör.

Halstra med salt i pannan

Att halstra fisk är inte så svårt som det låter. Saltet som används gör att det skapas ett litet luftrum mellan pannan och fisken så att stekytan blir perfekt utan att man behöver använda så mycket fett. Börja med att se till att stekpannan är glödhet. Strö därefter ner flingsalt i stekpannan. Pensla lite olja på fisken och lägg fisken på saltet med den snygga sidan neråt. Servera och njut!

Lättlagade recept med fisk

  • Lax i ugn med basilika och tomat

    Lax i ugn med basilika och tomat

    Betyg 4.1 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Lax i ugn med basilika och tomat är i grunden den kära klassikern där smakerna höjs till skyarna med hjälp av kryddningen. Lättare än så här blir det knappast att fixa en riktigt festlig rätt. Servera med potatis och krispsallad –och njut!

    Lax i ugn med basilika och tomat
  • Tomatbakad torsk med spenatris, basilikasås och hackat ägg

    Tomatbakad torsk med spenatris, basilikasås och hackat ägg

    Betyg 4 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Saftiga, mättande och supergoda blir torskfiléerna med bakade tomater och kokta ägg. De fräscha tillbehören piffar upp med spännande kombinationer. Lätt som en plätt skapar du en helt ny smakupplevelse!

    Tomatbakad torsk med spenatris, basilikasås och hackat ägg
  • Sej med chipotleglaze

    Sej med chipotleglaze

    Betyg 4.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Lättlagad och snabb fiskrätt av sej med chipotleglaze. Du blandar glazen med honung och salt, brer blandningen på fisken och tillagar i ugn. Som tillbehör serverar du hemlagat potatismos eller för festligare tillfällen en mangosalsa.

    Sej med chipotleglaze
  • Sotare med citronolja

    Sotare med citronolja

    Betyg 4.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Sotare med citronolja, eller stekt strömming som du serverar med en smakrik olja på citron, vitlök och gräslök. En enkelt tillagad fiskrätt med strömmingar som passar vardagens middagar med lite potatis vid sidan.

    Sotare med citronolja
  • Rödspätta med gurkröra

    Rödspätta med gurkröra

    Betyg 4 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En smörstekt rödspätta går oftast hem hos de flesta. Här äts den med ganska så klassiska tillbehör som nykokt potatis och en gurkröra gjord på cornichons. Men du adderar även lite sojabönor och lite sallad för att få in lite extra grönt till rätten.

    Rödspätta med gurkröra
  • Hoki med tomater och nötströssel

    Hoki med tomater och nötströssel

    Betyg 4 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Hoki med tomater och nötströssel är en spännande fiskgryta som inte bara ser god ut med alla fräscha ingredienser, utan även smakar fantastiskt! Servera gärna med kokt potatis och du har en suverän vardagsmiddag.

    Hoki med tomater och nötströssel

Artiklar (1440)

Stek som en kock!

Stekskola

Här är riktigt bra tips på hur man steker kyckling, kött, fisk och grönsaker!

Tips för att lyckas

Våga grilla fisk

Här delar vi med oss av knepen som gör dig tiill en mästare på att grilla fisk.

Rätt redskap!

Grilla i halster

Rädda grillfesten och använd ett halster som håller fisken på plats!

Enkelt, snabbt & gott!

Göra egen färskost

Lär dig göra supergod egen färskost med några enkla steg!