Recept: Löksill
  • Recept
  • Lättlagat
  • Tid: Över 60 min

Löksill

8 röster

Klassiskt och smakfullt sillrecept med smaker av lagerblad, kryddpeppar och rödlök. Sillen smakar utmärkt som förrätt på en bit kavring eller som tillbehör på julbuffén.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 1999.

Ingredienser

  • 4 stora eller dubbelt så många mindre salta saltsillfiléer

Ättikslag

  • 2 gula lökar
  • 1 rödlök
  • 5 msk ättika (12%)
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl socker
  • 2 tsk kryddpeppar
  • 1 lagerblad

Så här gör du

  1. Blötlägg sillfiléerna över natten. Ta upp och skär dem i bitar.
  2. Ättikslag: Skala och skär gul och röd lök i tunna skivor. Lägg i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna till lagen. Koka upp och låt sedan kallna.
  3. Varva sill och lök i en rymlig glasburk eller bunke. Häll över lagen, den ska täcka. Ställ kallt. Efter ett dygn är sillen klar att ätas.
  4. Till en förrättstallrik passar det att lägga upp den på en skiva smörad kavring.