Recept: Laxpaj
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Laxpaj

132 röster

Denna vackra och smakrika laxpaj kommer bli en succé på bordet! Lägg ner lax, dill och purjolök i pajskalet och häll på den krämiga äggstanningen innan du gör ett vackert mönster på toppen med avokadon. Himmelskt gott!

Detta är ett recept från Buffé nr 6, 2002.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 250 g strimlad, rökt eller gravad lax
  • ca 10 cm purjolök
  • 1/2 dl finhackad dill
  • 2 avokador

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 1/2 dl riven ost
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Så här gör du

  1. Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
  2. Svep in i plastfolie och låt vila svalt i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225ºC.
  4. Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter (för 4 port). Nagga skalet med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
  5. Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen. Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt. Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet.
  6. Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor. Häll stanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.

För alla

Laxpaj innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Vill du ha mer fisk- och skaldjurskänsla så tillsätt lite skalade räker eller kräftstjärtar.