Recept: Lapskojs på nytt sätt
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Lapskojs på nytt sätt

6 röster

Lapskojs på nytt sätt är en trevlig och enkel rätt som du kommer älska. Gör bara ditt luftiga potatis- och plasternacksmos och blanda sedan ihop det med din salta, nyfrästa röra av rökt skinka och purjolök. Servera direkt med tomater och saltgurka.

Ingredienser

  • 10 potatisar (10 potatisar motsvarar ca 800 g)
  • 2 palsternackor
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk socker
  • 1 krm mald vitpeppar
  • 150 g rökt skinka
  • 1 purjolök
  • 1/2 msk smör eller margarin

Så här gör du

  1. Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar. Låt koka mjukt i vatten i en kastrull ca 10 min.
  2. Häll av kokvattnet och tillsätt matfettet. Mosa potatis och palsternacka med en potatispress eller med elvisp. Späd med mjölken och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt, socker och peppar.
  3. Strimla skinkan. Skölj, ansa och strimla purjolöken. Fräs skinka och purjo i matfettet i en stekpanna några minuter. Blanda fräset med potatismoset. Servera genast med skivade tomater och saltgurka.