Recept: Långkokt lammstek i olivolja
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Långkokt lammstek i olivolja

103 röster

Mästerligt recept på långkokt lammstek i olivolja! Köttet blir utsökt med smaker av vitlök, citron, örter och kanel. Serveras med stomp med soltorkade tomater.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2013.

Ingredienser

  • 2 1/2 kg lammstek med ben (2,5 kg motsvarar 2 lammstekar utan ben à 1-1 1/2 kg)
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 4 vitlöksklyftor
  • 10 kvistar färsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kanelstång
  • 4 lagerblad
  • ca 5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • ev flingsalt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skölj/skrubba citrusfrukterna. Finriv skalet utan att få med det vita. Skala och pressa, eller hacka, vitlöksklyftorna. Hacka örterna. Grovkrossa kanelstång och lagerblad. Blanda detta med salt och svartpeppar.
  3. Gnid in köttet med blandningen. Tryck ev in en del av kryddblandningen i de nätade stekarna där benet suttit. Eller ta bort nätet och krydda in- och utvändigt och bind sedan upp med steksnöre.
  4. Lägg köttet trångt i en ugnsform med höga kanter. En kastrull som som tål ugnsvärmen går också bra. Häll i oljan, den ska täcka köttet till minst hälften, gärna mer.
  5. Täck formen med ugnsfolie. Tryck till så att det blir riktigt tätt. Ta sedan ett lager till. Det är viktigt att det blir så tätt som möjligt.
  6. Ställ in i ugnen i ca 5 timmar. Vänd ev köttet efter halva tiden - det är dock inte nödvändigt. Låt gärna köttet stå framme en stund innan folien tas bort.
  7. Skär upp köttet i skivor/dela i bitar och skeda över lite varm kryddig olja vid serveringen - se till att få med kryddningen. Strö gärna över lite flingsalt.

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Lammstek med ben ser extra läckert ut, men smakmässigt går det lika bra att ta urbenade stekar. Lammstek med ben som har fettkappan kvar gnids in med 1 dl salt. Efter 1 timme, när saltet lösts upp, torkas steken av väl och kryddas enligt receptet.

Köttet kan lagas i förväg och sedan värmas med ugnsfolie i ca 1 timme i 125°C.