Recept: Lång & läcker smörgåstårta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Lång & läcker smörgåstårta

Betyg
18 röster

Ett enkelt recept på oemotståndlig smörgåstårta med två läckra fyllningar. Du gör den av bland annat landgångsbröd, böcklingpastej, crème fraiche, räkor, ansjovisfilé, ägg, dill, stenbitsrom och ärtskott. Perfekt att servera till fest!

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2009.

Ingredienser

  • 12 skivor landgångsbröd
  • 2 tuber böcklingpastej (à 145 g)
  • 4 msk crème fraiche

Fyllning 1

  • 300 g skalade räkor eller räkor med skal (750 g med skal motsvarar 300 g skalade räkor)
  • 1 1/2 dl majonnäs

Fyllning 2

  • 12 ansjovisfiléer
  • 5 hårdkokta ägg
  • 1 dl crème fraiche
  • 4/5 dl finskuren dill
  • 4/5 dl kaviar på tub

Garnering

  • 1 kg oskalade räkor eller skalade (400 g skalade motsvarar 1 kg oskalade)
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 knippe sparris (à 250 g)
  • 2 dl finskuren dill
  • 1 påse blandsallad (à 100 g)
  • 40 g svart stenbitsrom
  • 1/2 ask ärtskott (à 50 g)

Så här gör du

  1. Fyllning 1: Hacka räkorna. Blanda med majonnäsen.
  2. Fyllning 2: Finhacka ansjovisen och äggen. Blanda med créme fraiche, dill och kaviar.
  3. Kantskär bröden. Smöra dem lätt. Lägg ut 2 skivor bröd längs med. Bre på hälften av fyllning 1.
  4. Dela 1 bröd. Lägg ett nytt lager med ett halvt bröds förskjutning (som att mura en tegelvägg).
  5. Lägg på hälften av fyllning 2. Lägg på ett nytt lager bröd.
  6. Gör samma sak igen med resten av ingredienserna.
  7. Blanda böcklingpastejen med crème fraiche och täck tårtornas ytor med den. Täck med plastfolie. Låt stå kallt över natten.
  8. Skala räkorna. Skär äggen i klyftor. Skala ev sparrisen och skär bort den nedersta torra delen. Skär i 3 cm stora bitar. Koka 2-3 minuter. Skölj i kallt vatten.
  9. Garnering: Garnera kanterna med dill och sallad och ovansidan med räkor, sparris, ägg, rom och ärtskott.

För alla

Gör glutenfri: använd lämpligt specialbröd.
Gör laktosfri: använd bröd, matfett och crème fraiche fri från laktos. Välj äkta majonnäs.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt bröd och matfett. Välj äkta majonnäs. Byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme (innehåller soja).
Gör äggfri: använd äggfritt bröd. Välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksätt den med lite fransk senap. Uteslut äggen och ersätt dem eventuellt med mozzarella.