Lammstek
Recept

Lammstek

Lammstek har förstås sin givna plats på påskbuffén, men är en lyxig rätt som du kan bjuda på till fest året om. Med olika kryddningar och fyllningar k...an lammsteken förvandlas till en smakfest i sig. Hitta din favorit bland våra recept, och missa inte våra tips om hur du lyckas med lammsteken.

Tillagningssätt
Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen
Impa på gästerna med läckraste lammsteken - fylld och rullad som en italiensk porchetta! Här med salt pancetta, saftig lammfärs, färska örter och fräsch citron. Låter det svårt? Kolla in Buffés matfilm! Den visar steg för steg hur du skär, fyller och binder steken.

 

Receptet på den pancetta- och färsfyllda lammsteken hittar du bland länkarna nedan. Lycka till!

Tips för laga lammstek

Hemligheten till en saftig lammstek är att inte laga i för hög temperatur, och att använda en ugnstermometer för att mäta innertemperaturen i köttet. Här finns temperaturer och lite andra tips om hur du lyckas med lammsteken.

Lammstek

Bryn steken runt om och låt eftersteka tills innertemperaturen visar 60-70°C eller tillaga i ugn i 175°C i cirka 1½ timme.

Lammstek provencale

Bryn först köttet i stekpanna runt om så intensifieras smakerna. Finast blir stekytan om köttet torkas torrt först. Färdigstek sedan i ugn i 150°C värme till 60−70°C innertemperatur beroende på hur genomstekt steken ska vara. Räkna med att det tar ungefär en timme per kilo.

Temperatur för lammytterfilé

Bryn runt om och låt eftersteka till innertemperaturen är 60-70°C. Eller skär i skivor, cirka 1½ cm, och stek cirka 3 minuter per sida.

Komplett lista på innertemperatur för olika sorters kött ›