Kycklingfilé
Recept

Kycklingfilé

Kycklingfilé är den matigaste delen av kycklingen. Kycklingfilén kan med fördel gotta till sig i en god marinad innan den skjutsas in i ugnen. Eller g...rilla kycklingfiléerna på sommaren, gärna inlindade i bacon eller fyllda med goda örtkryddor. Smakligt!

Typ av måltid
Typ av rätt
Tillagningssätt
Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Tips för hur du lyckas med kycklingfilén

Med kyckling är det ju mycket viktigt att den är ordentligt genomstekt. Det absolut enklaste och smidigaste sättet att kolla om en kyckling är färdig är att använda sig av en digitaltermometer. Här får tipsar ICA-kökets kockar om hur du gör för att laga saftiga kycklingfiléer.

Du mäter innertemperaturen i mitten på det tjockaste stället av kycklingdelen. Om du inte har tillgång till en digitaltermometer går det bra att sticka en tunn sticka i mitten på den tjockaste delen - om köttsaften som kommer upp är klar, utan rosa inslag, är kycklingen färdig.

Temperatur för kycklingfilé

  • Kycklingfilé                                72˚C

Få till ytan i pannan, stek i ugnen på låg värme

Det bästa resultatet när man tillagar kyckling är att först bryna kycklingdelen i en stekpanna så att den får fin färg. Krydda med de kryddor man vill smaksätta med och sedan sakta eftersteka i en ugn som inte är för varm. Man bör inte ha högre ugnstemperatur än 150˚C när man steker kycklingfilé då det är den del som är magrast och lättast blir torr. Låren är tåligare, dem kan man steka på högre värme, 200˚C. Skinnet blir då knaprigt och får fin färg. Låren har insprängt fett som inte bör putsas bort, där sitter mycket smak och saftigheten bevaras. Det tar givetvis lite längre tid med lägre ugnstemperatur men resultatet blir en saftigare och mörare kyckling.

Att laga fryst kyckling

Fryst kyckling måste tinas innan tillagning. Om den frysta kycklingen inte är riktigt tinad utan har en fryst kärna så går det att bryna, krydda och sätta in i ugnen som vanligt, det tar bara längre tid. Samma innertemperatur gäller.

Diska kniv och skärbräda!

Tänk på att inte använda samma skärbräda och kniv till annat när man skurit rå kyckling!