Kyckling i ugn
Recept

Kyckling i ugn

Kyckling i ugn är en storfavorit när du vill bjuda på en smarrig middag. Eftersom kycklingen ofta lagas i långpanna eller lergryta mättar det många mu...nnar. Här hittar du några av våra mest uppskattade kycklingrecept för ugnen.

Allergianpassat
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Så tillagar du kyckling i ugn

Hur vet man att kycklingen i ugnen verkligen är genomstekt? Vad ska en helstekt kyckling ha för innertemperatur? Hur gör man med fryst kyckling? ICA Kökets kock Leif Grönlund ger sina bästa tips om hur du lyckas med kyckling.

Få till ytan i pannan, stek i ugnen på låg värme

Det bästa resultatet när man tillagar kyckling är att först bryna kycklingdelen i en stekpanna så att den får fin färg. Krydda med de kryddor man vill smaksätta med och sedan sakta eftersteka i en ugn som inte är för varm. Man bör inte ha högre ugnstemperatur än 150˚C när man steker kycklingfilé då det är den del som är magrast och lättast blir torr. Låren är tåligare, dem kan man steka på högre värme, 200˚C. Skinnet blir då knaprigt och får fin färg. Låren har insprängt fett som inte bör putsas bort, där sitter mycket smak och saftigheten bevaras. Det tar givetvis lite längre tid med lägre ugnstemperatur men resultatet blir en saftigare och mörare kyckling.

Hur vet man att kycklingen är klar?

Med kyckling är det ju mycket viktigt att den är ordentligt genomstekt. Det absolut enklaste och smidigaste sättet att kolla om en kyckling är färdig är att använda sig av en digitaltermometer. Man mäter innertemperaturen i mitten på det tjockaste stället av kycklingdelen. Om man inte har tillgång till en digitaltermometer kan man sticka en tunn sticka i mitten på den tjockaste delen, om köttsaften som kommer upp är klar, utan rosa inslag är kycklingen färdig.

Temperatur för kyckling

Det är lite olika innertemperaturer för olika delar, här är lista på temperaturer som är bra att ha för att veta när kycklingen är riktigt färdig.

  • Kycklingfilé                                72˚C.
  • Kycklinglårfilé                            72˚C.
  • Kycklingklubba, -lår, -vingar      82˚C (intill benet)
  • Hel kyckling                               82˚C (där låret är fäst vid skrovet)

Att laga fryst kyckling

Fryst kyckling måste tinas innan tillagning. Om den frysta kycklingen inte är riktigt tinad utan har en fryst kärna så går det att bryna, krydda och sätta in i ugnen som vanligt, det tar bara längre tid. Samma innertemperatur gäller.

Diska kniv och skärbräda!

Tänk på att inte använda samma skärbräda och kniv till annat när man skurit rå kyckling!