Kubanskt ris med svarta bönor och mojosalsa
Den klassiska kubanska marinaden mojo är inspirationen till salsan – ett syrligt och vitlöksdoftande inslag i denna rätt. Enkel att göra och väldigt god! Tillsammans med ett hett bönris blir det en mångfald av smaker och ett läckert möte med det kubanska köket.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2015
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön chili
1 förpackning kokta svarta bönor (à ca 400 g)
2 msk olivolja
2 dl ris
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk oregano
5 dl vatten
1/2 tsk salt
hackad färsk koriander eller bladpersilja
Mojosalsa
2 tomater
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
finrivet skal och juice av 1 lime
3 msk koncentrerad apelsinjuice
1 tsk socker
1 tsk salt
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2308 KJ / 551 kCal
Fett29 g
Salt3.93 g
Kolhydrater56 g
Protein13 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Älskar costaricanska o kubanska smaker - detta smakar som live
David
2023-09-16Ska riset vara kokt när man börjar steka det?
Eleonora
2020-10-14Hej Eleonora! Nej riset ska koka klart tillsammans med bönor och buljong. Hoppas det smakar. Hälsningar Ulrika
Redaktionen
2020-10-14Väldigt god rätt med mycket smak. Kul med något lite annorlunda än vanlig husmanskost. Jag tog dock mindre vitlök och mer tomat i salsan och det funkade fint ändå. Kommer säkerligen göra detta igen.
Sandra
2020-08-17