Recept: Krämig rotfruktsgratäng
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Krämig rotfruktsgratäng

5 röster

Färggrann gratäng fylld med säsongens bästa rotfrukter, här med gulbeta, morot, palsternacka och rotselleri. Krydda med timjan, ös på med grädde och in i ugnen. Gör gärna rotfruktsgratängen i förväg så hinner den sätta sig. Värm sedan på gratängen vid servering.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2015.

Ingredienser

  • 700 g gulbetor
  • 500 g morötter
  • 400 g rotselleri
  • 150 g palsternackor
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 3/4 dl flytande honung
  • 4 repade timjankvistar (eller 1 tsk torkad timjan)
  • 1 msk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • smör till formen

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala och skiva rotfrukterna tunt och lägg dem i en smord ugnssäker form, ca 20x30 cm.
  3. Blanda grädde, mjölk, honung, timjan, salt och peppar. 
  4. Häll gräddblandningen över rotfrukterna.
  5. Ställ in i mitten av ugnen ca 50 minuter, tills rotfrukterna är mjuka och gratängen har fått fin färg.
  6. Servera gärna gratängen med Ginger beer chicken och en sallad.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och mjölk.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt.

Näringsvärde per portion
Energi:
2257 kJ / 540 kcal
Protein:
6 g
Kolhydrat:
42 g
Fett:
37 g
Salt:
0,25 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer