Krämig potatisgratäng med jordärtskocka och parmesan
Sätt en unik karaktär på din traditionella potatisgratäng genom att tillsätta bladspenat, jordärtskocka och parmesan. Gratängen blir oerhört krämig och smakfull och är idealisk till köttet.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2007
Ingredienser
4 portioner
800 g potatis
200 g jordärtskocka
5 schalottenlökar
1/2 påse bladspenat (1/2 påse motsvarar ca 40 g)
smör till stekning
2 krm salt
2 krm peppar
2 1/2 dl färdig ostsås
1 dl riven parmesan
För alla
Fri från gluten.
Gör mjölkfri: uteslut ostsåsen och använd i stället mjölkfri gräddersättning, tex från Beneviva eller Oatly Imat. Byt parmesanosten mot mjölkfritt ostalternativ. Stek i mjölkfritt margarin eller olja.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi1430 KJ / 340 kCal
Fett12 g
Kommentarer
Mycket smarrigt. Jag hade ingen ostsås så jag valde 2,5 dl mellangrädde och riven ost mellan lagren istället.
Eva
2021-02-08Trots att det stod i ugnen i 1½ timme, var inte potatisen helt klar... Lite lågt gradtal på ugnen kanske? Men verkligen jättegod gratäng, som vi garanterat kommer att göra igen!
Susanna
2009-11-30Helt ok men i torraste laget så mer sås eller grädde krävs. Även mer krydda tyckte vi.
Liselott
2007-12-27