Recept: Köttsoppa
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Köttsoppa

15 röster

Ett värmande och härligt recept på klassisk köttsoppa. Du gör soppan av bland annat nötbog, hönsbuljong, morötter, palsternackor, rotselleri, potatis och purjolök. Gott att servera med en knaprig knäckemacka.

Ingredienser

  • ca 800 g nötbog
  • 1 tsk salt
  • 2 lagerblad
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1/2 liten rotselleri
  • 5 potatisar
  • 1/2 liten purjolök
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Dela köttet i 4 delar (för 4 port), lägg det i en kastrull och skölj under rinnande vatten. Häll av vattnet och tillsätt nytt så att det täcker köttet. Koka upp häll bort vattnet och skölj köttet igen.
  2. Häll på vatten så att det når ca 3 cm över köttet. Tillsätt salt. Koka upp och skumma. Lägg i lagerbladen och buljongtärningen, koka köttet sakta ca 1 timme eller tills köttet känns mört. Skumma under tiden.
  3. Ansa skala och skär morötter, palsternackor och rotselleri i 2 cm tärningar. Tillsätt rotfrukterna i soppan och koka sakta 15-20 minuter. Ta upp köttet och låt det svalna något.
  4. Skala och skär potatisen i 2 cm tärningar, tillsätt potatisen i buljongen och koka sakta ca 10 minuter eller tills alla rotsaker är mjuka. Ansa och skär purjolöken i tunna ringar, lägg dem i buljongen och koka sakta 5 minuter.
  5. Skär köttet i tärningar och lägg ner dem i buljongen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera köttsoppan med knäckebröd och lagrad ost.

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från laktos och ägg.
Gör glutenfri: servera med glutenfritt bröd.
Gör mjölkproteinfri: servera med mjölkfritt bröd och uteslut osten.