Recept: Köttbullar
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Köttbullar

110 röster

Köttbullar passar perfekt som lunch eller middag och är ett givet inslag på jul- eller påskbordet! Blanda färsen med mjölk, grädde, ströbröd, lök, ägg, salt, vitpeppar och socker. Forma sedan köttbullarna runda och stek dem i matfett. Supergott!

Ingredienser

15

  • 2 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 1/2 dl ströbröd
  • 1 kg blandfärs
  • 2 tsk salt
  • 2 - 3 krm nymalen vitpeppar
  • 1/2 tsk socker
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl riven gul lök
  • smör eller margarin (till stekning)

Så här gör du

  1. Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt svälla ca 10 minuter. 
  2. Blanda färsen med salt, vitpeppar och socker tills färsen blir fast. Tillsätt äggen och blanda tills färsen blir fast igen. Rör i ströbrödsblandningen och löken.
  3. Skölj händerna med kallt vatten och forma små fina köttbullar. Stek några i taget i matfettet. Skaka pannan då och då så att köttbullarna rullar runt och håller sig runda.

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt ströbröd eller po-fiber.
Gör laktosfri: använd grädde, mjölk och matfett utan laktos.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde och mjölk mot havre-, soja- eller risalternativ. Använd mjölkfritt matfett.
Gör äggfri: uteslut äggen.

Näringsberäkningen är beräknad per 5 st köttbullar.

Tips

Grundreceptet är provlagat för 15 julbordsportioner, vilket ger ca 70-80 köttbullar.

Vill man ha lite julig smak på köttbullarna så kan man tillsätta 2 krm mald kryddpeppar och 2 msk senap (för 15 port).

Ett bra tips är att ta en spritspåse till hjälp när man formar köttbullarna.

Vill man ha en italiensk smak på köttbullarna så smaksätt med vitlök, rivet citronskal och basilika.

Det går bra att byta ut blandfärsen mot kycklingfärs.

Vill man så går det bra att forma köttbullarna, lägga dem på en plåt och sätta in i ugnen 225˚C. ca 5 minuter. Kyl dem och frys om du vill. Tina och stek dem i smör eller margarin vid uppvärmningen så får de fin färg och smak.

Ta en bra genväg, stek färdiga köttbullar i rikligt med smör och krydda med lite mald kryddpeppar.

Restaurangfärs 70/30 nöt och fläsk.

Arbeta inte färsen för länge, fettet sätter sig i kanten på bunken.

Rör i saltet först för det binder vätskan.

Hemligheten med saftiga och goda köttbullar är löken (gärna djärvt brynt) och ströbrödet i gräddmjölken och lite socker.

Viltfärsbullar, blanda gärna ut med fläskfärs.

Gör i god tid och frys dem.