Recept: Körsbärssaft
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Körsbärssaft

5 röster

Körsbärssaft är en fräsch, god och smakfull saft som du gör på smarriga körsbär. Mycket uppskattad hos vuxna och barn och en ypperlig gå bort-present.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2011.

Ingredienser

1 l
  • 2 kg körsbär
  • 6 dl vatten
  • socker (det krävs 5,5 dl socker per liter avrunnen saft)
  • natriumbensoat (det krävs 1 krm natriumbensoat per liter avrunnen saft)

Så här gör du

  1. Skölj körsbär. Koka upp vatten och lägg i bären. Låt koka med lock 10 minuter.
  2. Häll upp i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 minuter tills det slutar droppa.
  3. Mät upp saften för att se hur mycket socker som måste tillsättas. Gör rent kastrullen och häll tillbaka saften i den. Låt koka upp och skumma av. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
  4. Rör ut lite av saften i en kopp med natriumbensoat. Blanda ner detta i den stora saftmängden.
  5. Häll upp saften på varma, väl rengjorda flaskor. Fyll ända upp. Sätt på lock och låt kallna. Förvara saften kallt. Späd 1 del saft med 4 delar vatten vid servering.