Recept: Körsbärssaft
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Körsbärssaft

81 röster

Körsbärssaft är utsökt gott att svalka sig med het sommardag. Extra plus i kanten om du har gjort saften själv och fått den precis som du vill. Denna körsbärssaft passar både stora och små, eftersom den varken är för sur eller för söt.

Ingredienser

4 l
  • 4 l körsbär (4 l motsvarar ca 2 1/2 kg)
  • 12 dl vatten
  • 12 dl socker
  • 1 tsk natriumbensoat

Så här gör du

  1. Skölj körsbären och lägg dem i en gryta. Häll på vattnet och låt koka upp.
  2. Koka bären under lock ca 15 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
  3. Häll upp bären i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.
  4. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
  5. Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
  6. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna. Förvara saften kallt.

Tips

Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.

Till 5 dl körsbärssaft behövs ca 1/2 krm natriumbensoat för längre hållbarhet.