Recept: Knäck
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 minuter

Knäck

30 röster

Klassisk knäck är ett måste till jul. Låt socker, grädde och sirap koka ihop och använda gärna en kökstermometer för att avgöra när knäckens konsistens är perfekt. Spar det här grundreceptet, du kommer garanterat använda det igen!

Ingredienser

50 st
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap

Så här gör du

  1. Ställ knäckformar på en bricka.
  2. Blanda socker, grädde och sirap i en vid tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka kraftigt tills temperaturen är ca 125°C beroende på hur fast knäck som önskas. Använd en digital kökstermometer eller gör ett kulprov för att kontrollera när den är färdig.
  3. Ta kastrullen från värmen. Häll upp lite i taget av den heta knäcksmeten i ett litet mått och fyll knäckformarna genast med hjälp av en tesked och låt stelna.

För alla

Fri från gluten och ägg
Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt. Väljer du kokosgrädde behöver kolan koka nästan dubbelt så lång tid för att komma upp i temperatur.

Tips

Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i kallt vatten och rulla sedan en kula. Kulan ska vara seg och ganska fast. Om smeten hinner stelna innan man hällt upp allt i formarna så värm den försiktigt. Vid 122-125°C är knäcksmeten lagom kokt. Vid 140-145°C får man hårda kolor men lite seg mitt i. Vid 160°C är smeten karamellfast