Kladdkaka
Recept

Kladdkaka

Kladdkakan, denna älskade chokladiga kaka. Hur får man till en perfekt kladdig kaka? En evig tvistefråga. Här hittar du våra godaste recept och bästa ...tips för härligt sega kladdkakor.

Allergianpassat
Recept från
Dölj filter
Visa fler recept Till toppen

Så lyckas du med kladdkakan

Vilken kladdkaka som är bäst kan vara ett hett diskussionsämne. Ska den vara "segt kladdig" eller mer, "kladdigt kladdig"? Ingredienser, gräddningstid och ugnstemperatur avgör hur din kladdkaka blir. Buffé har provlagat ett gäng varianter för att du lättare ska hitta fram till just din favoritkladdkaka.

Kladdig kladdkaka

Det räcker med få ingredienser för att resultatet ska bli riktigt kladdigt. Knepet är att röra ihop smeten fort för hand, med så få varv som möjligt. Tänk även på att låta det smälta smöret svalna något innan du tillsätter de övriga ingredienserna.

Seg kladdkaka

Att byta ut en del av sockret mot sirap gör kladdkakan extra seg och kompakt med en smak av kola. Efter gräddningen kan kakans yta bli ojämn och bubblig. Detta på grund av att sirapen under upphettning "kokar upp" vid högre temperatur.  

Hög kladdkaka

En klassisk kladdkaka blir oftast låg och platt. För den som vill ha lite högre kladdkaka är knepet att vispa äggvitor till hårt skum och försiktigt vända ner detta i smeten. Ett annat alternativ är att tillsätta 2 tsk bakpulver i standardreceptet (här påverkas mest kanterna, kladdkakans mitt sjunker ner efter gräddning).

Kladdkaka med smak av kola 

Om du vill ha en extra touch av kolasmak i din kladdkaka kan du ersätta hälften av strösockret mot farinsocker eller muscovadosocker. Dessa ger en härlig kola- och lakritssmak.

TIPS!

  • En kladdkaka bör gräddas i mitten eller längst ned i ugnen för att den inte ska bli för torr.
  • Normala tider och temperaturer är mellan 12-30 minuter respektive 175-150 grader.
  • Kladdkakan smakar oftast bäst dagen efter, då den har blivit fastare i konsistensen. Med andra ord, en perfekt efterrätt att förbereda dagen innan.