Snabb kimchi
Traditionellt koreansk kimchi tar i regel flera dagar att göra, så att alla goda bakterier hinna fermentera salladskålen och ge den karaktäristiska smaken. Men den här kimchin går bra att äta direkt. Följ annars tipset om du vill mjölksyrejäsa den för mer smak.
Ett recept från:
Buffé nr 9, 2016
Ingredienser
1 l
1 kg salladskål
1/2 dl grovkornigt salt utan jod
2 msk riven ingefära
2 dl finhackad purjolök
2 vitlöksklyftor
1 msk chilipeppar (torkat pulver)
1 1/2 msk asiatisk fisksås
2 tsk strösocker
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Näringsberäkningen är per dl.
Receptet uppdaterat juni 2023.
Gör så här
Tips
För dig som vill mjölksyrejäsa kimchin på traditionellt sätt! Lägg kimchiblandningen i en väl rengjord glasburk med snäpplock. Fyll hela vägen upp och pressa ner kålen. Stäng burken och ställ den på en tallrik som fångar upp ev läckande vätska Låt stå i rumstemperatur
3–5 dagar. Ställ i kylen. Efter ytterligare ca 5 dagar är kimchin klar, men smaken fortsätter att utvecklas efterhand. I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. ”Yngre” kimchi är gott som tillbehör till alla möjliga rätter. När kimchin fått stå ytterligare ett par veckor passar den fint till grillad lax, makrill eller stekt griskött. Får den stå ännu längre lämpar den sig bäst i wok och grytor.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi273 KJ / 65 kCal
Fett0.4 g
Salt8 g
Kolhydrater13 g
Protein2 g
Kommentarer
Väldigt lätt att göra, men skär ner på saltet. Vart väldigt salt med 1/2 dl grovkornig 😅
Camilla
2024-01-081/2 dl salt är alldeles för mycket. Det är oätligt. Ni måste ändra i receptet som många innan mig påpekat.
Jonas
2023-12-17Jag svarar mig själv: Ja, det är mindre chili nu. Det tidigare receptet innehöll 2 msk. Obs! Koreanska chiliflakes är inte alls lika starka som vanligt chilipulver, så använder man det senare är 1 msk troligen lagom.
Erika
2023-10-08