Recept: Kikärtscurry med tofu och mynta
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 45 minuter

Kikärtscurry med tofu och mynta

4 röster

En otroligt mumsig kikärtscurry fylld av komplexa smaker. Chili, spiskummin och curry fräses med lök tills smakerna intensifieras och får sedan puttra med krämig kokosmjölk, matiga kikärtor och gröna sojabönor till smakerna gift sig. Avsluta med att vända ner tofun och garnera med mynta. Avnjut med nykokt ris och lime.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 20, 2017.

Ingredienser

  • 4 port ris eller annat gryn
  • 1 förp kokta kikärter (à 380 g)
  • 1 röd paprika
  • 1 röd chilipeppar
  • 125 g salladslök
  • 1 tsk spiskummin
  • 2 tsk curry
  • 1 msk olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 250 g frysta sojabönor
  • 400 ml kokosmjölk
  • salt
  • 400 g tofu
  • 1 lime
  • 1 kruka mynta

Så här gör du

  1. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Häll kikärtorna i ett durkslag, spola dem i kallt vatten och låt rinna av.
  3. Dela, kärna ur och tärna paprikan. Dela, kärna ur och strimla chilin. Ansa och skär salladslöken i centimetertjocka bitar.
  4. Fräs paprika, chili, lök, spiskummin och curry i oljan i en gryta. Pressa i vitlöken.
  5. Tillsätt kikärtor, sojabönor och kokosmjölk.
  6. Koka upp och låt koka 5–10 minuter. Smaka av med salt.
  7. Skär tofun i tärningar och vänd ner i grytan.
  8. Skär limen i klyftor.
  9. Repa och strö myntan på curryn. Servera med ris och lime.

För alla

Rätten är fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärde per portion
Energi:
3024 kJ / 724 kcal
Protein:
25,2 g
Kolhydrat:
70,3 g
Fett:
35,4 g
Salt:
2,52 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer