Recept: Karamell som kronan på verket
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Karamell som kronan på verket

4 röster

De flesta efterrätter blir gudomligt goda med en liten topping av karamellbitar! Med enkla medel och lite tålamod så kan du lätt göra din dessert än vackrare med detta recept på karemelltopping.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2003.

Ingredienser

25 st

  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • ett par droppar citronjuice eller ättiksprit (12%)

Så här gör du

  1. Blanda socker, vatten och citronjuice i en kastrull. Värm det på svag värme tills det smält. Låt koka på medelvärme tills karamellsmeten tills du fått en gyllenbrun färg (150°C med sockertermometer).
  2. Ställ genast nederdelen av kastrullen i kallt vatten och låt det svalna i 30 sekunder.
  3. Doppa baksidan av en sked i karamellen och ringla tunna sockersträngar på bakplåtspapper i ringformade mönster. Låt kallna. Använd till att garnera olika desserter, t ex glass och fruktcocktail. Lyft försiktigt upp de dekorativa karamellkronorna.