Recept: Kalljästa frukostbullar
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Kalljästa frukostbullar

Betyg
115 röster

Det finns inget bättre än att vakna till doften av nybakat bröd. Lyxa till helgfrukosten med fina, kalljästa frukostbullar. Underbart smarriga, saftiga och fylliga.

Ingredienser

10 st

  • 1/3 paket jäst (à 50 g)
  • 2 dl kallt vatten
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 1 dl grovt rågmjöl
  • 4 - 4 1/2 dl vetemjöl special

Pensling

  • vatten

Garnering

  • sesamfrön

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av det kalla vattnet och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en smidig deg för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela degen i 10 bitar (för 10 st). Forma dem till avlånga, släta bullar som läggs på bakpappersklädd plåt. Täck plåten med en bakduk och ställ i kylskåpet över natten.
  3. Sätt ugnen på 250°C.
  4. Ta fram plåten och låt den stå framme medan ugnen värms. Pensla bullarna med kallt vatten och strö över sesamfrön.
    Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.