Recept: Jordnötssås
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 15 minuter

Jordnötssås

126 röster

Denna jordnötssås passar till så otroligt många maträtter med sin djupt nötiga smak kryddad med vitlök, ingefära och curry. För krämigheten tillsätter du kokosmjölk till jordnötssåsen och avrundar med lite sambal oelek för hettans skull.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 2004.

Ingredienser

  • 4 dl salta jordnötter
  • 1 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olja
  • 2 tsk curry
  • 4 dl kokosmjölk
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 3 msk soja
  • 1 msk Brun Farin

Så här gör du

  1. Finhacka jordnötterna i en mixer (låt dem inte bli malda!).
  2. Skala och finhacka löken och pressa vitlöken. Fräs i oljan några minuter och tillsätt sedan curry. Låt curryn fräsa med någon minut.
  3. Häll i kokosmjölk, sambal oelek, ingefära, soja och farin. Sjud i 5 minuter. Tillsätt jordnötterna och låt dem bli genomvarma.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Näringsvärde per portion
Energi:
1473 kJ / 352 kcal
Protein:
11 g
Kolhydrat:
8 g
Fett:
30 g
Salt:
2 g
0 - 0,7 kg CO -e/portion
1,4 - 2,4 kg CO -e /portion
0,7 - 1,4 kg CO -e /portion
0 - 0,7 kg CO -e /portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Läs mer om våra klimatguidade recept

Lägg till en egen kommentar.

Visa kommentarer