Recept: Jerkmarinerad kycklingfilé
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Jerkmarinerad kycklingfilé

Betyg
1 röst

Ljuvlig kycklingfilé som marinerats i jerkkrydda med bland annat habanerosås, farinsocker, timjan och ananas. Låt filéerna koka i marinaden för att vara säker på förtjusande smaker. Servera gärna med extra kryddblandning på sidan om!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2000.

Ingredienser

  • 4 kycklingfilé
  • 1 dl jerkkrydda
  • smör eller margarin (att steka i)
  • 2 dl kycklingbuljong (fond + vatten)
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • salt och peppar
  • 2 dl jasminris
  • 1 schalottenlök
  • 1 dl hackade blandade örter

Jerkkrydda

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 1/2 dl krossad ananas
  • 2 tsk habanerosås
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk kryddpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk salvia
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk salt

Så här gör du

  1. Marinera kycklingköttet en stund i jerkblandning. Ta upp kycklingköttet och torka av det lätt. Stek i en gryta. Häll på marinaden och låt koka in. Häll på buljong och vinäger. Låt småkoka i 10-15 minuter.
  2. Koka under tiden riset enligt anvisning på paketet. Hacka tomaterna, finhacka löken. Rör ner det i riset tillsammans med örterna.
  3. Ta upp kycklingen. Låt vila i ca 5 minuter. Koka ihop buljongen. Häll över buljong och gärna lite extra jerkblandning vid serveringen.
  4. Jerkkrydda: Finhacka löken och mixa allt till en slät konsistens och förvara i kylskåp. Håller sig i ca 1 vecka.
Tips

Jerk är en speciell kryddblandning (blöt) som är typisk för länderna i Karibien. Jerk används i både kött- och kycklingrätter.