Recept: Italiensk tomatsås
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Under 60 min

Italiensk tomatsås

38 röster

Inget går upp mot en riktig italiensk tomatsås. Krydda tomatsåsen med basilika och vitlök och avnjut tillsammans med pasta eller köttbullar. Bon apetito!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 2003.

Ingredienser

  • 500 g krossade tomater konserverade eller färska
  • 1 - 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 - 2 msk olivolja
  • 2 - 3 msk tomatpuré
  • salt
  • svartpeppar
  • 1/2 - 1/2 tsk socker
  • 1/2 dl strimlad färsk basilika

Så här gör du

  1. Använder man färska tomater ska de skållas, skalas, kärnas ur och hackas.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs detta i oljan i en kastrull tills löken är blank.
  3. Häll i tomaterna och rör ner tomatpurén. Koka tomatsåsen i minst 45 minuter på svag värme under lock. Smaka av med salt och peppar samt en aning socker. Vänd ner basilikan i den färdiga såsen.

För alla

Italiensk tomatsås är fri från gluten, mjölk och ägg.