Inkokt lax
Inkokt lax är gott och lätt att laga. Koka en lag av vatten, vinäger, lök, dill, vitpeppar och lagerblad. Lägg laxfilén i en ugnsform, häll lagen över laxen och låt laxen lagas klart i ugnen. Servera den inkokta laxen kall med nykokt potatis, inlagd gurka och dillmajonnäs.
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2021
Ingredienser
4 portioner
600 g lax i bit utan skinn
Inkokningslag
1 gul lök
10 dl vatten
2 1/2 dl vitvinsvinäger
30 vitpepparkorn
1 kruka dill
2 lagerblad
1 1/2 msk salt
Till servering
kokt potatis
gärna färsk inlagd gurka
dillmajonnäs
För alla
Kontrollera noga innehållet i laxen.
Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: välj äggfri majonnäs till servering.
Receptet har uppdaterats mars 2024.
Gör så här
Tips
Grundreceptet är provlagat för 4 portioner men passar även för 8 bufféportioner.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2575 KJ / 614 kCal
Fett37.5 g
Kolhydrater40.3 g
Protein27.4 g
Kommentarer
InKOKT heter det ju. Kan man inte laga laxen i en lång kastrull på spisen? Har gjort det tidigare men glömt hur jag gjorde. Kastrullen (gammaldags) finns dock kvar.
Eva
2024-04-22Kan laxen ligga i lag i 3 dagar i kylskåp eller ska jag hälla bort lagen och förvara den inkokta laxen utan lag. UP
Ulla
2024-03-31Hej Ulla! Det går bra att ha kvar laxen i lagen. Hälsningar Niclas
Redaktionen
2024-04-02Första gången i mitt liv jag gjort inkokt lax och första gången på typ 30 år jag ätit det Kommer bli fler gånger Perfekt till sommaren lätt o fräscht
Bo
2024-03-30