Recept: Inkokt lax
  • Recept
  • Medel
  • Tid: Över 60 min

Inkokt lax

Betyg
60 röster

Mästerligt god lax som kommer att göra succé bland vännerna. Laxen kokar du i en välsmakande lag innehållande bland annat morot, rödlök, lagerblad och ättiksprit. Den inkokta laxen blir tilltalande, förtjusande och fantastiskt god.

Detta är ett recept från Buffé nr 5, 1998.

Ingredienser

15

  • 1 laxsida (1 laxsida motsvarar 3-5 kg)
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 3 l vatten
  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 1 msk vitpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 8 lagerblad
  • 2 msk salt

Så här gör du

  1. Skala och skär löken i klyftor och morötterna i slantar.
  2. Koka upp vatten, ättika, kryddor och morotsslantar. Koka i ca 15 minuter. Lägg i löken efter ca 5 minuter.
  3. Sätt ugnen på 125°C.
  4. Skär av ca 1 dm av stjärtbiten, jämna till huvudänden. Lägg laxsidan med skinnsidan ner i en form. Häll på så mycket lag att den täcker. Beroende på formens storlek kan det bli lag över. Lyft med en stekspade så att det kommer vätska under laxen, annars är det risk för att den fastnar i formen.
  5. Ugnskoka i ca 1 timme. Ta ut och låt svalna i spadet.